364. Ruta

Arvioitu syntymäaika Säkäkorkeus Paino Sijainti Muuta
8.9.2011 (7v, 6kk) 55 cm 20 kg Espoo Steriloitu

Tämä koira on jo saanut kodin.

Kuulumisia 30.9.2017:

Ruta on ollut Suomessa kotihoidossa nyt noin kaksi kuukautta. Arki kotihoitopaikassa sujuu edelleen mainiosti. Rutaa on pystynyt pitämään jonkin verran vapaana mökillä ja metsässä. Tulee vapaana ollessaan kutsuttaessa luokse eikä pyri lähtemään kauas. Vapaanapitämisen kanssa on kuitenkin oltava hieman varovainen, koska Rutalla on kohtalaisesti riistaviettiä. Ei lähde jälkeä pitkin, mutta lähtee perään, jos saa ilmavainun tai näköyhteyden. Erityisesti jänikset ja oravat ovat Rutan metsästyslistalla.

Vieraiden koirien yrittäessä ottaa lähikontaktia näyttää edelleen hampaita ja ajaa toisen pois suojellakseen omia rajojaan. Mikäli toinen niitä kunnioittaa, niin ulkoilee saman tien rauhallisesti vieraidenkin koirien seurassa. Pieniä koiria ei komentele yhtä paljon kuin isompia. Koirapuistossa Ruta on käynyt kerran. Siellä viihtyi kotihoitajan lähellä eikä tuntunut olevan kiinnostunut koiraseurasta. ”Koirapuistokoiraksi” Rutasta ei siis ehkä ainakaan toistaiseksi ole. Ruta oppii asioita nopeasti ja on ihmisiä kohtaan rauhallinen ja ystävällinen. Huomiota pyytää hyvin varovaisesti ja kohteliaasti. Sisällä haukkuu vieraille ja välttelee heitä aluksi. Ulkona on utelias ihmisiä kohtaan.

Mökillä vahtii pihaa vierailta ihmisiltä haukkumalla. Vieraat sisätilat ovat Rutalle edelleen kaikista jännittävin juttu, ja hän viihtyisikin vieraammissa paikoissa mieluummin ulkona makoilemassa kuin sisällä asunnossa. Vieraassa sisätilassa on aluksi stressaantunut ja pyrkii ulos. Tutussa paikassa ottaa sisälläkin rauhallisesti ja viihtyy paljolti omalla paikallaan, paitsi ruoka- ja rapsutusaikoina. Vaikka Ruta on kiltti ja pehmeä, sitä ei suositella ensimmäiseksi koiraksi, koska stressaantuu, jos ihminen ei osaa neuvoa sitä hankalissa tilanteissa. Ruta voisi omassa kodissaan hyötyä toisen rauhallisen koiran seurasta, koska saa siitä lisää itsevarmuutta. Riistaviettisyyden takia ei välttämättä sovi kotiin, jossa on esim. kissoja tai pieneläimiä.

 

Kuulumisia 10.8.2017:

Kotihoitajan kertomaa: Ruta on kovasti reipastunut, ei enää varo meidän koiria vaan on kotona niiden kanssa ihan tyytyväisenä samassa "kasassa" ja heiluttelee niille hyväntuulisena häntäänsä. Liikkuu myös jo ihan vapautuneesti koko asunnossa. Tänään käynyt vieras koiransa kanssa ei myöskään pelottanut enää suuremmin. Koiralle vähän irvisteli, mutta ei juossut karkuun. Nyt kun Ruta on päässyt rapsutusten makuun niin omisi välillä mielellään ihmisen, mutta uskoo kyllä heti, jos sille joutuu mustasukkaisesta kyräilystä sanomaan. Yksinolot työpäivien ajan ovat sujuneet mallikkaasti. Ja niin kaikki muukin. Ruta on valmis muuttamaan omaan kotiin! 

Kuulumisia 4.8.2017:

Ruta saapui Suomeen kotihoitoon 31.7. ja on sopeutunut hienosti kotihoitopaikkaansa. Hoitopaikassa on kaksi omaa koiraa (leikattu uros ja narttu). Ruta ei ole erityisen kiinnostunut toisista koirista, eikä ole toistaiseksi leikkinyt niiden kanssa. Ensimmäisinä päivinä näytti hampaita, jos toiset koirat tulivat liian lähelle ja vietti sisällä aikansa valitsemassaan "turvapaikassa". Edelleen viihtyy siellä paljon, mutta liikuskelee pikkuhiljaa enemmän muuallakin, eikä ole enää yhtä varautunut perheen muita koiria kohtaan. Vaikka ei innostukaan leikeistä niiden kanssa, niin ottaa niistä kuitenkin mallia uusissa tilanteissa.
 
Kotihoitajaan Ruta alkoi ottaa kontaktia heti ensimmäisinä päivinä, aluksi varovaisesti, mutta koko ajan rohkeammin. Sisätiloissa Ruta on melko arka ja uudet ihmiset jännittävät sitä, mutta lenkeillä siitä kuoriutuu aivan toinen koira. Ruta kulkee hihnassa hienosti vetämättä, ja jos sattuu vetämään ja ihminen pysähtyy, niin Ruta kääntyy heti takaisin ja ottaa katsekontaktia. Muutenkin Ruta hakee lenkillä kontaktia ihmiseen ja vaikuttaa siltä, että joku on joskus kouluttanut sitä. Ruta ei säiky kadulla vastaantulijoita, koneita eikä muita koiria. Vieraat koirat ohittaa rauhallisesti, eikä halua mennä tutustumaan. 
 
Ruta on ollut nyt joitakin kertoja yksin kotona (koirakavereiden kanssa). Tämä on sujunut hyvin. Ei hauku kotona ja on muutenkin varsin hiljainen, lenkille lähdettäessä vinkuu. Kotihoitopaikka on kerrostalossa, ja Ruta tuntuu sopeutuvan hyvin myös kerrostaloelämään. Ei vahdi käytävän ääniä, kulkee reippaasti käytävässä ja hississä. Ruuasta Ruta on hyvin kiinnostunut ja vahtii jonkin verran ruokaansa toisilta koirilta, mutta ei ihmisiltä. Antaa hienosti harjata, koskea tassuihin, katsoa suuhun ja korviin.
 
Rutasta joku tulee saamaan poikkeuksellisen hienon ystävän. Rauhasta nauttivana koirana Ruta sopinee parhaiten kotiin, jossa ei ole pieniä lapsia eikä kovin riehakkaita koirakavereita. Rutan tilantarvetta kunnioittavien koirien kanssa se näyttää tulevan hyvin toimeen. Rutaan saa mennä tutustumaan sovitusti hoitopaikkaan Espoossa. 

 

Kuvaus Venäjällä:

Ruta on asuu tällä hetkellä tarhalla Pietarissa. Hän jakaa häkin muutaman muun koiran kanssa. Hän on todella rauhallinen koiruus. Hän haukkuu harvoin, tykkää leikkiä leluilla ja kulkee hihnassa. Ulkona ei aloita itse leikkimään muiden koirien kanssa. Mikäli toinen koira pyytää leikkimään, niin silloin Rutakin innostuu ja leikkii mielellään.