Koiran karkaaminen

Karkaamisen suurin riski on erityisesti ensimmäisinä päivinä, viikkoina ja jopa kuukausina. Sen vuoksi toivomme erityistä varovaisuutta ulkoilessa ja muussa yhteiselossa. Koiran etsiminen on todella pitkä ja stressaava prosessi. Se stressaa niin koiraa kuin omistajaa. Ennaltaehkäisevät toimet ovat kultaakin kalliimmat. Näin vältymme kohtalokkailta seurauksilta. Pahin näistä on auton alle jääminen, paleltuminen, nälkiintyminen, hihnasta hirttäytyminen metsään jne.

Varsinkin juuri tulleet koirat, jotka eivät ole vielä leimaantuneet uuteen laumaansa ovat todella vaikeita ottaa kiinni ja ainoa vaihtoehto saattaa olla loukutus. Sekin on uuvuttava prosessi kaikille. Koirat saattavat lähteä karkaamispaikastaan todella kauas. Paikantaminen on vaikeaa. Tämän kaiken vuoksi toivomme, että luette alla olevat ohjeet huolellisesti ja noudatatte niitä. Ylivarovaisuus on parempi kuin huoleton elo.


Karkaamistapauksessa

Karkaamistapauksessa ilmoita heti poliisille, soita Etsijäkoiraliittoon lisäohjeita, tee katoamisilmoitus karkurit.fi sivustolle, josta löytyy myös neuvontanumero. Ilmoita myös viipymättä yhdistykselle, jotta voimme auttaa. Älä koskaan lähde jahtaamaan koiraa. Se saa koiran juoksemaan vielä kauemmas. Ilmoita myös lähimpiin löytökoiratarhoille koirasi tuntomerkit ja yhteystietosi.

Ellei koira tule luoksesi, vaikka rauhallisesti olet paikallasi, niin jätä karkaamispaikalle ruokaa ja jokin vaatekappaleesi, missä on hajuasi. Näin koira oletettavasti pysyy alueella, eikä lähde kauemmas. Jos lähellä on teitä pidä näköyhteys, jos mahdollista ja soita yhdistykseltä, karkurit.fi vapaaehtoisilta tai Etsijäkoiraliitolta lisäneuvoja. Tässä tapauksessa koira täytyy saada mahdollisimman nopeasti kiinni, koska silloin on todella suuri riski jäädä auton alle! Varsinkin, jos koira luikertelee pannasta tai valjaista eikä muuta heijastavaa ole päällä. Autoilija ei näe koiraa edes hämärässä saati pimeällä ennen kuin on liian myöhäistä! Tärkeintä on, ettet jää tämän asian kanssa yksin. Soita yhdistykselle ja muihin tahoihin mahdollisimman nopeasti!